Afrika
Safari – Lydreportage
Lydreportage fra safari i Kenya
Dragen og Løven
Fra Kairo til Cape. Kineserne er overalt på det afrikanske kontinent. De giver gigantiske lån, anlægger jernbaner og veje – og etablerer militærbaser. Gentager Kina historien og handler, som de europæiske kolonimagter gjorde for 100 år siden?
Tro og tilgivelse
Immaculée Ilibagiza, der overlevede folkemordet i Rwanda, fortæller, hvordan hun mødte Gud, blev reddet af sin urokkelige tro og lærte at forlade selv de værste skyldnere.
Danske Christina kæreste med diktator-søn
Journalist Øjvind Kyrø er den første danske journalist, der har besøgt Ækvatorialguinea. Landet ligger på Afrikas vestkyst lige nord for Ækvator. Ækvatorialguinea er et af de mest lukkede lande i verden.
Når god vilje gør skade
“Blodmineralet” coltan, der bruges i mobiltelefoner, har finansieret krig i Congo – og derfor er udlandet holdt op med at købe det. Men det har ikke stoppet konflikten.
Få Egypten for dig selv
Turisterne bliver stadig væk – og det betyder billige priser.
Verdensrekord i voldtægt
Seksuelle overgreb på piger og kvinder bruges som et våben i landet, der huser “Afrikas Verdenskrig”, men straffes ikke – det mærkes nu i antallet af overgreb begået af civile.
Ingen vil dø for Congo
En ny afrikansk militærstyrke er indsat i landet, efter at FN har indset, at de 20.000 blå baretter ikke har udrettet meget. Efter 13 års fiasko satser FN nu på, at 3.000 soldater fra Sydafrika, Tanzania og Malawi skal udrydde de herskende militser. Men planen har én fejl.
Et gidsels opgør med Dansk Flygtningehjælp
Gidseltagning: Det amerikanske gidsel Jessica Buchanan beskylder Dansk Flygtningehjælp for at have sjusket med sikkerheden og har overvejet at lægge sag an mod sin tidligere arbejdsgiver. Nu har hun skrevet en bog, der fortæller om de 92 dage, da hun var kidnappet sammen med danske Poul Hagen Thisted i den somaliske ørken
Verdens ondeste mand bor i Congo
Cobra Matata – som betyder ‘den onde slange’ – er en krigsherre. Ingen har nogensinde interviewet ham. Og hans hænder sejler af blod.
Guld og grønne skove
Kampen om Congos rigdomme har åbnet et nyt kapitel. Rwandas præsident Kagame – Afrikas Napoleon – prøver nu igen at skaffe sig fri adgang til Afrikas rigeste naturressourcer
Et hjørne af en endeløs krig
Krigene i DR Congo vil ingen ende tage. I hjørnet, hvor Congo, Uganda og Rwanda støder sammen, har oprørsgruppen M-23 under ledelse af ”The Terminator” nu drevet både regeringstropper, FN-soldater og civilbefolkning på flugt.
Donortræthed breder sig
Folkekirkens Nødhjælp har valgt at indstille sit arbejde i det krigshærgede Congo, selv om nøden vokser.
Vildt farligt
Truede dyr: Overtro, lækkersult og skovhugst får truede dyrearter til at forsvinde med alarmerende hast i Afrika. EU’s arbejde for at bremse jagten på vilde dyr har slået fejl.
Verdens heldigste gidsel
Den 25. januar blev den danske hjælpearbejder Poul Hagen Thisted befriet af den amerikanske elitestyrke The Navy Seals ved en dristig aktion – kun takket være at han blev kidnappet sammen med en amerikansk kvinde. For første gang fortæller han nu om sin 92 døgn som gidsel hos somaliske pirater.
Diktatoren
Den længst siddende diktator i verden er oliemilliardær og fra Afrika. Han har mødtes med præsident Barack Obama i Det Hvide Hus, selv om han er en brutal undertrykker og hersker over et af de mest lukkede lande i verden, hvor befolkningen er ludfattig. Men i juni 2011 var han vært for topmødet i Den Afrikanske Union, og derfor slap Øjvind Kyrø ind som den første danske journalist nogensinde. Det kan godt være, at Libyens Muammar Gadaffi er blevet væltet med hjælp fra Danmark og NATO, men han var en søndagsskoledreng sammenlignet med Ækvatorialguneias Teodoro Obiang.
Turist i et absurd land
Det er muligt at besøge Ækvatorialguinea som turist, men fattigdommen er ekstrem og
seværdighederne begrænsede i det olierige land, som er brutalt styret af diktatoren Obiang.
Sosu-assistent er anklaget for massemord
Vidner skal flyves til Danmark, når nævningesagen mod en herboende rwander, der står anklaget for massemord, begynder.
Krydstogt for fulde sejl
Nilen er i krydstogtsammenhæng mest kendt for store hotelskibe. Men der er også mulighed for at holde ferie på den traditionelle bådtype felukka.
Slyngelstaten i Afrikas armhule
En af verdens værste diktatorer er blevet formand for Den Afrikanske Union og har holdt topmøde i sit land, Ækvatorialguinea.
Præsidentens gemmesteder
Rwandas præsident var bange for kupforsøg. Ikke uden grund. Han endte sine dage i april 1994 som offer for et komplot, hans kone var med i.
Et lille land med store fængsler
Trods enorme olierigdomme, der har gjort landet til »Afrikas Kuwait«, lever 70 procent af befolkningen i armod og har en daglig indtægt på under en dollar.
Børnefonden angrer: Tilbage til Rwanda
Børnefonden, som efter folkemordet i 1994 deserterede fra Rwanda og lod 17.000 sponsorbørn i stikken, vil forsøge at råde bod på skaden.
En dosis diktatur
Paul Kagame satte en stopper for folkemordet og er donorernes kæledægge – på trods af Rwandas problematiske rolle i massakrerne og udplyndringen af Congo og den hårde behandling af den interne opposition.
Bekendelse af skyld
Forsoning er nøgleordet i Rwandas retsopgør efter folkemordet. Men den katolske kirke, der aktivt opfordrede til tutsiernes udslettelse, har stadig ikke erkendt sit ansvar.
Opgør med massemordere
Den 48-årige rwandiske mand, der i onsdags blev fængslet i Danmark, mistænkt for at have deltaget i folkemordet i sit hjemland, er endnu en brik i et uhyre langvarigt og speget retsopgør.
Mistænkt massemorder anholdt
En formodet massemorder har i ni år under falsk navn været på fri fod i Danmark, hvor han har boet som flygtning med hustru og børn.
Heksebyen
I Ghana tror de fuldt og fast på, at hekse er skyld i færdselsulykker, fejlslagen høst, sygdomme, dødsfald, forbrydelser og fattigdom. Derfor udpeger de gerne deres mor eller hustru som ansvarlig for ulykken. Troen på hekseri er svær at få bugt med – ikke mindst, fordi heksene selv tror på det.
Er det Kinas 53 nye provinser?
Kina tilbyder favorable lån til Afrika, som på sigt kan knytte kontinentet tættere politisk til Kina. Imens går det derudaf med kinesiske investeringer og infrastrukturarbejder – blandt andet til Afrikas nye olienation Ghana.
Menneskeæder i puslinge-klassen
Når medierne undlader at fortælle om den mest dødbringende konflikt siden 2. verdenskrig, er det svært at fatte forråelsen. Virkeligheden i den såkaldte Demokratiske Republik Congo er, at over fem millioner mennesker gennem de sidste ti år er døde, fordi udenlandske hærstyrker og lokale militser har kæmpet mod hinanden om at plyndre Afrikas mest mineralrige land for diamanter, guld og ikke mindst coltan – ”det grå guld”, som er uundværligt i mobiltelefoner og computere. Til september kan man i Diamanten opleve multimedieforestillingen Stragne News om børnesoldater i Congo
Hjælp, jeg vil ud
For den eventyrlystne har Congo meget at byde på, deriblandt kakerlakker, kidnapninger, krybskytter og krig.
Kineserne kommer
Den Demokratiske Republik Congo har alt, men folk ejer intet. Rigdommene af mineraler som guld og diamanter er igen solgt til udlandet. Denne gang til Kina.
Intervention?: Miseren i Congo
Weekendavisen har modtaget en båndoptagelse af en samtale, der angiveligt har fundet sted i Det Hvide Hus.
Congo: For døde gælder ingen regler
Trods verdens største FN-styrke, et historisk frit valg og milliarder af kroner i bistand fortsætter kampene, flygtningestrømmene og udplyndringen. Reportage fra landet, der er scene for den største humanitære katastrofe siden Anden Verdenskrig.
Med kilt og sækkepiber til Congo
Mændene har stadig ikke ramt guldåren, og måske rammer de den aldrig. Det er hårdt arbejde, og alligevel arbejder mange gratis – beskyttet af FN-tropper. Øjvind Kyrø rapporterer fra guldminerne i det nordøstlige Congo.
Børn tvunget til at æde fjenden
Krigens gru: To congolesiske drenge fortæller om, hvordan de blev indlemmet i den berygtede Cobra-milits, som blev anført af en troldmand og en massemorder. Al moral dør, og forhærdelsen kommer i højsædet, når krig bryder ud i et forarmet land som Congo, hvor 5,5 mio. mennesker er omkommet i de sidste ti år.
Congo betyder det modsatte af udvikling
I løbet at de sidste ti år er 5,5 millioner congolesere døde som følge af ’Afrikas Første Verdenskrig’. Ingen gør noget seriøst for at hjælpe – en undtagelse er EU, som donerer én milliard kroner om året til landet, som er i opløsning, både fysisk og moralsk. Øjvind Kyrø rapporterer fra hovedstaden i vest til Bunia i det østlige Congo.
Malaria – de fattiges død
Rapport fra verdens fattiggård og dødens forgård: I DR Congo er folk så fattige, at hundredtusinder af børn dør hvert år, fordi forældrene ikke har råd til at købe malariamedicin.
Med plasticpose over løverne
I luftballon over et af verdens bedste vildtreservater, Masai Mara i Kenya.
Gnuernes vandring mod døden
Hvert eneste år vandrer omkring 1,3 millioner gnuer de 800 km mod Masai Mara fra Serengeti i Tanzania, fordi græsset på den anden side af grænsen lokker. På vejen skal de krydse Mara-floden, den sikre død for hundredtusinder af dem. Her ligger krokodillerne og løverne nemlig parat til den årlige festmiddag i dette verdens største dyrskue…
Misregeret
Verdensbanken foretog for nylig en meningsmåling, hvor et af spørgsmålene lød: »Hvis staten var en person, hvordan ville du så forholde dig over for ham?« Svaret lød: »Dræbe ham.«
Vinter ved Nilen
Aga Khan, Agatha Christie, Winston Churchill og Francois Mitterand hører til dem, der har overvintret i Aswan med udsigt til Nilen.
Kronik: I soldatens fodspor
At lave dokumentarfilm i Afrika om børnesoldater vil altid være risikobetonet. Når researchen afdækker belastende ting for den lokale regering, bliver det farligt. Det oplevede et dansk filmhold i Uganda. Det kom der alligevel en film ud af – også selv om danskerne afslog tilbuddet om at lade regeringens spindoktor lave manuskriptet til filmen, skriver kronikøren.
Kleptokratiets afvikling
Regeringen forsøger at rydde op i korruptionen efter Daniel Arap Moi. Men der er meget.
Pigen med geværet
Den unge Bisrat symboliserede i 1984 i Weekendavisen Eritreas kamp for selvstændighed. 18 år efter traf journalisten hende igen, og nu er hun blevet symbol på det, det kæmpede for, en tryg dagligdag i frihed.
Safari – Dyresex på savannen i Masai Mara, Kenya
Det er godt at være (løvernes) konge.
Vi sejled’ nedad Congo-floden
Mange danske søfolk var for godt 100 år siden med til at plyndre Congo, og de beskriver køligt deres arbejde i dagbøger, der nu er kommet for dagens lys: Slaver i lænker, bjerge af elfenben, udslettelse af de indfødte. I dag har næsten intet ændret sig på Congo-floden.
Diamanthandlernes gade
I krigens skygge lever en håndfuld hvide mænd af at handle med diamanter midt i Congos jungle. Øjvind Kyrø har besøgt Kisangani og diamanthandlernes gade.
Absurde Angola
Nødhjælpsorganisationerne får lov til at tage sig af fattige og flygtninge, mens regeringen slås, og generalerne bliver rige på olie og diamanter.
Absurd nød i rigt land
Angola er enhver imperialists drøm. Her kan man udvinde naturressourcer uden problemer, blot statsmaskineriet ‘smøres’. Samtidig dør folk af sult, for rigdommene bruges til at finansiere krigen.
Den belejrede by
Huambo var engang en smuk by. Ny-Lissabon, kaldte portugiserne den. I dag ligger byen på den angolanske højslette i ruiner, kontrolleret af regeringshæren, men omringet af oprørere fra Unita.
Sønderlemmende kritik af tribunal
FNs tribunal for Rwanda er plaget af nepotisme, bureaukrati, bestikkelse og mange andre misgerninger. Der foregår ting her, som ville være strafbare i mit hjemland«, siger dommer Lennart Aspegren fra Sverige og henviser til FNs to interne revisionrapporter, der har konstateret, at »ikke en eneste afdeling fungerer« i FNs tribunal for Rwanda, der har sæde i Arusha i det nordlige Tanzania.
‘Kabila man ikke bygge en revolution på’
Fronten i den blodige oprørskrig mod Congos præsident Laurent Kabila rykker langsomt frem mod Kinshasa. Øjvind Kyrø har opsøgt oprørsbevægelsen, der nu kontrollerer over halvdelen af Congo.
Hør, hvad blev der af 200.000 flygtninge?
FN slås til stadighed med Congo om at få opklaret, hvad der er sket med 200.000 forsvundne flygtninge i junglen. Men de to parter kunne spare sig. Tallet er overdrevet og beror på en regnefejl.
Baptister slås om folkedrab i Rwanda
Fem år efter folkedrabet i Rwanda er danske baptister fortsat ikke enige om, hvorvidt de gjorde nok for at fordømme gerningsmændene – eller måske ligefrem støttede dem. Danske baptister mødtes i weekenden for at bilægge en bitter intern strid om Det Danske Baptistsamfunds holdninger til folkedrabet i Rwanda i 1994. To baptister, advokat Ebbe Holm og journalist Øjvind Kyrø, har længe kritiseret kirkesamfundets ledelse for at have bagatelliseret folkedrabet.
Nonne sigtes for massemord
En million mennesker blev slagtet i Rwanda, hvor udenlandske retsmedicinere chokeres, når de åbner de mange massegrave.
Håbet lyser i Angola
Det krigshærgede land er efter 20 år på vej væk fra afgrunden – måske
Har du set min far og mor
Mere end 100.000 børn har mistet deres forældre i Rwandas borgerkrig.
I begyndelsen var de tavse, stille og knugede. De sagde næsten intet. Men nu er de begyndt at synge. Nogle af dem er også begyndt at græde. Det er dejligt at se.
Monument over en bjergsom konge
Belgiens kolonimuseum er en storsået forherligelse af en racistisk kolonipolitik, mener Øjvind Kyrø, som har besøgt Leopold IIs samling fra det udplyndrede Congo.
Hævnens time er inde i Rwanda
De nye magthavere kan ikke længere kontrollere regeringshæren, som beskyldes for at begå ‘systematiske myrderier’ Rwandas egentlige magthaver, generalmajoren for den triumferende tutsi-dominerede hær, der siden den militære sejr også smykker sig med titel af vicepræsident og forsvarsminister, har ikke længere styr på sine tropper.
Når borgerkrigen bliver hverdag
Det næsten mennesketomme Rwanda ligger grønt under os. Sigtbarheden fra cockpittet i Herkules-flyet bliver nedsat, da Goma dukker op. Vulkanerne gløder stadig og spyr aske. Kl. 15.55 bider dækkene i landingsbanen, og navigatøren maner til forsigtighed: ‘Her er ingen sikkerhed. Vi bliver omringet af folk, når vi åbner døren’. Den største tyv er nu den korpulente immigrationschef i spraglet skjorte, der har fået endnu flere guldkæder om hals og håndled siden katastrofen begyndte. Han kræver 800 kr. for et visum.
På vandretur i en plyndret by
Den franske ambassadør i Rwanda har en fin smag. Det kan man forvisse sig om nede i boden om hjørnet, hvor hans vinkælder er til salg. Læg 60 kroner på disken, og der frit valg på alle hylder mellem hans rødvine.
En flugt mod sult og frygt
Kvinden på fortovet var den, der fik det til at vende sig i maverne på de journalister, som ellers troede, at de havde set alt ondt i denne verden.
Hun sad der bare, på hug og kiggede fortvivlet på de forbipasserende franske militærlæger, der var blevet bedt om at se på hende. Langsomt løftede hun skørtet. Under hende lå et lille, dødt foster. Rædslen fra aftenen før havde fået hende til at abortere.
Barsk boss brænder for Afrika
Din gule neger! Hvad Fanden vil du her? Kan du ikke se, at jeg har travlt? Udbruddet skyldes en indisk forretningsmand, som er kommet for at sælge et parti sorghum.
Hjemme hos Rwandas diktator
Præsidenten ville hjem til middag, og det kom han. Hans fly faldt ned i hans have. I styrtet gennembrød det lille jetfly den tre meter høje murstensmur omkring præsidentboligen. Vragrester spredte sig i en ujævn vifte på 50 meters længde ind i parken, og noget af flyet brasede også gennem taget og ned i hjemmekontoret på anden sal.
Oprørshærens stærkeste kort
Ranglet og med generte bevægelser byder Paul Kagame velkommen til et velbevogtet hus i udkanten af Rwandas hovedstad, som nu er hovedkvarter for de fremrykkende guerilla-styrker RPF (Rwandas Patriotiske Front).
På flugt fra Rwandas rædsler
KIRUNDO (Politiken) – De lægger til hvert femte minut, lastet til synkepunktet med kvinder og mænd, oldinge, spædbørn, bylter, sågar cykler lykkes det dem at fragte over Cyohoha-søen.
Slagtehuset Rwanda
Først da bilen kom nærmere, kunne man se, at det var en kvinde.
Hun stod midt på vejen med armene bredt ud. Kjolen var blå, og øjnene var ved at springe ud af deres huler. Sveden perlede ned ad hendes ansigt, der på samme tid tryglede om hjælp og var forvredet af rædsel.
Rapport fra det ufattelige
Med gennemsvedt tøj kom de gående ind i Novotel, lykkelige over selv at være i live, men skygger gik over deres ansigter, når de kom til at mindes den skæbne, deres sorte venner, kærester eller kolleger har fået.
Enlig mor trodser krig og uvejr
Det var først, da hun lukkede døren indefra, det gik op for mig, at Heather var piloten.
Baren i Hotel Ambra Soira
Det befriede lands ledelse er flyttet fra bjergene ind til Asmara. I hotellets bar finder man det egentlige, omend helt uvirkelige magtcentrum.
Eritrea rejser sig fra skyttegraven
Et jubelråb brød ud i kabinen, da hjulene bed i asfalten. Ved siden af landingsbanen lå forladte skyttegrave og udbrændte tanks, for enden en dynge med tredive sønderskudte fly, civile og militære.
Hårdt at stable en regering på benene
Afrikas Horn. Efter 30 års frihedskrig er Eritrea endelig uafhængigt, omend ikke anerkendt; landet har fået orden, men ingen lov.