Verden vil bedrages
Weekendavisen | 27.01.2004
Der er to ting, der kan få alle journalister til at glemme alt om gode journalistiske principper og kritisk fornuft. Og det er kongehuset og den okkulte verden, fastslog Øjvind Kyrø blandt andet i sit forrygende foredrag på Nr. Nissum Seminarium & HF forrige lørdag.
Af Niels Ankerstjerne
Forrige lørdag havde Teologisk Voksenundervisning besøg af Øjvind Kyrø på Nørre Nissum Seminarium & HF. Og manden bag tv-programmer som »Fornemmelse for snyd« holdt et fremragende foredrag om mediernes ukritiske skildring af den okkulte verden. .
Øjvind Kyrø indledte sit foredrag med et citat fra Hans Scherfigs »Idealister«, hvor den clairvoyante Fru Drusses tilsyneladende evner og fortid beskrives med vid og skarp pen.
– »Idealister« er skrevet 1941. Og jeg kan love Jer for, at der er intet nyt under solen, hvad angår den okkulte verden, lagde en veloplagt Øjvind Kyrø ud med at fastslå fra talerstolen.
Og så var temaet for dagens foredrag slået an: Medierne har i al for lang tid forholdt sig ukritisk til den okkulte verden, hvilket sidste år fik Øjvind Kyrø til at lave tv-programmet »Fornemmelse for snyd« på DR1, hvori den amerikanske tryllekunster James Randi udlover en 1 million dollars til de astrologer, clairvoyante, jordstrålemålere og andre med påståede overnaturlige evner, der foran et uafhængigt dommerpanel kan bevise deres påstande. Øjvind Kyrø viste klip fra dette tv-program, ligesom han fortalte om nogle af tests, der ikke kom med i den færdige udsendelse.
– Det skortede ikke på dårlige undskyldninger for ikke at deltage i vores udsendelse. Og det faldt mildest talt ikke heldigt ud for de, der besluttede sig for at lade deres overnaturlige evner komme på en prøve, sagde Øjvind Kyrø, der leverede den ene pudsige og sigende beretning efter hinanden.
– Vi engagerede blandt andet den kendte erhvervsastrolog Karen Boesen til at finde den bedst egnede leder til en stilling.
Karen Boesen vidste ikke, at hun deltog i et forsøg, men blev opsøgt af en mand, der udgav sig for at være en velhavende engelsk erhvervsmand, der ville starte en filial i København. Derfor var han på udkig efter en kommende direktør. Han bekendtgjorde, at han særligt havde to personer i kikkerten, som han gerne ville have Karen Boesen til at vurdere ud fra deres fødselsdata. Hvad hun ikke vidste var, at den ene person var en skraldemand, der sad i fængsel for at have myrdet sin kone. Den anden havde en dom for kokainsmugling.
– Hun fandt skraldemanden bedst egnet til direktørjobbet, hvilket kokainsmugleren var noget fortørnet over, da han i det mindste havde en handelsuddannelse, fortalte Øjvind Kyrø, mens hele salen grinede højt.
En ny Scherfig?
Øjvind Kyrø er journalist og exam.art i kristendomskundskab. Og måske var det ikke tilfældigt, at han indledte med et citat af Hans Scherfig. For som en anden Scherfig mestrer han i den grad satirens kunst, når han skal beskrive de bedragere og selvbedragere, der beskæftiger sig med det overnaturlige. Men her hører sammenligningen med Hans Scherfig også op. For i modsætning til den ateistiske maler og forfatter bekender Øjvind Kyrø sig til kristendommen. Men det overnaturlige tror han ikke på. »Folk er holdt op med at tro på Gud. Nu tror de på alting«, har han engang sagt.
Øjvind Kyrøs programmer har sat sindene i kog i den okkulte verden. Således er han én af de få, der er blevet genstand for en hadeside på internettet oprettet af folk, der følte sig uretfærdigt behandlet i »Fornemmelse for snyd«.
– Der er også mange, der har anlagt sag mod mig. Der er dog ingen, der har haft held til at vinde disse sager, fortalte Øjvind Kyrø blandt andet ved lørdagens arrangement.
Han har fået ry for at være en målrettet og kompromisløs journalist, der sætter den kritiske sans over alt andet.
– Der er to ting, der kan få alle journalister til at glemme alt om gode journalistiske principper og krtitisk fornuft. Og det er kongehuset og den okkulte verden, fastslog Øjvind Kyrø.
Hvem fupper hvem?
Øjvind Kyrø fortsatte sit veldokumenterede foredrag med oplysninger og betragtninger, der gav stof til eftertanke.
– En endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Århus Universitet viser, at der i Århus er flere healere end praktiserende læger, bekendtgjorde Øjvind Kyrø, der også havde et bud på, hvorfor nogle betaler mange penge for at blive bondefanget.
– Folk tror på det, fordi de gerne vil tro på. F.eks. vil mange jo gerne i kontakt med afdøde slægtninge. Og så er der jo også den side af sagen, at folk nødig vil indrømme, hvis de har gjort et dårligt køb. Hvis de ligefrem har betalt for at blive snydt, vælger de at tro på, at de ikke er blevet bedraget.
Under tilblivelsen af sine dokumentarudsendelser er det ofte Øjvind Kyrø, der har fuppet okkulisterne ved ikke at fortælle, hvad hans ærinde var.
– Sjovt nok er der aldrig nogle clairvoyante, der har forudset, at det er en kritisk journalist, der har ringet dem op for at teste deres påståede evner bag deres ryg, funderede Øjvind Kyrø.
F.eks. kontaktede en af hans kvindelige kolleger engang numerologen Annet Kofoed – tidligere Inger Knudsen! – der meddelte vedkommende, at hun ville føde to dødfødte børn, hvis ikke hun fik et nyt navn.
– Hun fik travlt med at moderere sine udtalelser, da hun senere blev bekendtgjort med, at det var en journalist fra DR, der havde ringet til hende.
Humor og visdom
Som eksemplet viser, begrænser okkultisme sig ikke altid til blot at være en uskyldig og harmløs fritidsinteresse, man kan gå og hygge sig med i det daglige. Som tilhører kan man da også tydeligt mærke, at Øjvind Kyrøs engagement bygger på en oprigtig indignation og bekymring.
– I gamle dage troede man fuldt og fast på, at der fandtes hekse. Og der var mange kvinder, der røg på bålet af den grund, pointerede Øjvind Kyrø for at anskueliggøre, hvad overtro i værste fald kan føre til.
Foredraget var dog alt andet end præget af skinger harme og aggressive svadaer. Tværtimod var det humoren, ironien og visdommen, der gennemsyrede debatoplægget, hvilket blandt andet kom til udtryk i det citat af Fleksness, som Øjvind Kyrø valgte at slutte første del af sit forrygende foredrag af med:
– Der er mere mellem himmel og jord – end så mange andre steder…