Cuba

I Cuba er der altid tid til en sang. Som her på en plads i Santiago.

De tyvstjal min virksomhed

900 flotte biler, 200 medarbejdere og et årligt overskud på to millioner dollars. Det gik godt for REX biludlejning – et af de få private danske erhvervseventyr på Cuba. Og så tog den cubanske stat over.

læs mere

Hvad er fremtiden for Cuba?

Præsident Trump behøver ikke at straffe den cubanske regering – den klarer det udmærket selv, skriver journalist og forfatter Øjvind Kyrø i denne analyse af nutid og fremtid for Cuba. Han har i tre årtier rapporteret fra og om Latinamerika. Cuba er tæt på bankerot, og der er ingen redningsmænd i sigte, lyder hans vurdering.

læs mere

Rokker ikke ved magten

Det historiske nybrud mellem USA og Cuba vil betyde øget trafik af amerikanere til Castro-brødrenes palmeø. Men der er intet i aftalen, der vil svække den sidste kommunistiske bastion i den vestlige verden. Tværtimod.

læs mere

Socialismen opdateres

Raúl Castro åbner forsigtigt for privat initiativ. Men Cubas nye spirende gruppe af selvstændige behandles som bonsaitræer; de må gerne se ud som rigtige træer, men de bliver holdt kunstigt små.

læs mere

Kolera i kommunismens tid

Jeg stiller det sædvanlige spørgsmål: »Hvordan går det?« og får det sædvanlige svar: »Alt er, som det plejer.« Og dog: Memory-sticks deles rundt med oplysninger om alle de ting, man ellers aldrig får at vide. Og Chávez er død, Castros ven – hvordan skal det nu gå med strømmen af olie og penge fra Venezuela?

læs mere

De fejlslagne projekters ø

Jorden er frodig på Cuba. Alligevel importerer landet 80 procent af alle fødevarer. Få udenlandske investorer har haft mod til at investere i landbruget trods det åbenlyse potentiale.

læs mere

Frie ord fra Revolutionspladsen

Cubanerne er vant til Fidel Castros timelange taler, men onsdag benyttede de en sjælden lejlighed til at høre en mand, der ikke tilhørte regimet: Pave Benedikt den 16. Pavens tilbud om hjælp til at finde en ny samfundsmodel for Cuba vil dog næppe blive modtaget.

læs mere

Radio – Bag Cubas charme

En rundtur i det eneste kommunistiske land i den vestlige verden.

Forfatteren Leonardo Padura og rejseleder Ole Hellstrøm samt menige cubanere fortæller om forbrydelser, musik, rom og elværker, fremstillet i Holeby. Og dissidenten Oswaldo Payá, som senere blev dræbt i en mystisk bilulykke, beretter om undertrykkelsen af af oppositionen. Yoani Sanchez, Cubas mest kendte oppositionfigur, fortæller om at leve, som om man var et frit menneske, selv om frygten for militærdiktaturet hersker.

læs mere

Ruinen Cuba

Modtager af Cepos’ frihedspris, bloggeren Yoani Sánchez, mener, at Castro-æraen snart er forbi. Selv kan hun ikke få lov til at forlade landet, men nu vil udenrigsminister Lene Espersen (K) personligt påtale det over for regimet.

læs mere

Romrejsen år 2011

I Cuba kan man ikke alene gå i Hemingways våde fodspor og drikke mojito, man kan også opleve de betagende bygninger, hvor Bacardiklanen solgte sin populære rom, indtil den flygtede fra Fidel Castros diktatur.

læs mere

En afslørende rejse

En guidet tur til Cuba kan være et glansbillede af virkeligheden – men andre gange finder turisterne ud af, hvordan Castro-diktaturet i virkeligheden fungerer.

læs mere

Langt fra Havana

Det er ved at være sidste udkald for at opleve uforstyrret idyl og øde strande på Cuba. Og der kommer man normalt kun med lejet bil – eller med bussen.

læs mere

Paven med de røde sko

Fra 1960 og indtil pavens besøg i Cuba i januar havde kirken været ikke-eksisterende i Cuba. Her er historien om Cuba, kirken, og hvordan pavens besøg skubbede til cubanernes behov og længsel efter en åbning.

læs mere

CUBA: Revolution og silkestrømper

Hvordan vise den kapitalistiske verden foragt og samtidig drage nytte af den? Det problem har Cubas Fidel Castro løst ved at lempe dollar-turismen indenfor i særlige ferie-enklaver.

læs mere