Det hemmelige Bornholm
Bornholmerne var Den Kolde Krigs danske førstehåndsvidner. For dem var truslen fra Øst hverdag, når Østblokkens spionskibe lagde til i Rønne Havn forklædt som fiskekuttere.
Samtidig voksede modstandsånden på øen. Hvis russerne kom, forventede Bornholmerne ingen hjælp fra det øvrige Danmark – kloge af skade efter århundreders besættelse af svenskere, tyskere og senest russere. Denne gang ville de tage sagen i egen hånd. Lokalpressens chefredaktører indgik i et civilt beredskab og havde trykpresser stående klar på hemmelige steder. Luftfotos skulle godkendes af politimesteren, før de måtte bringes i avisen. Og i Handelsbanken på Torvet i Rønne deponerede Nationalbanken 100 millioner kroner i kælderen til brug i en krigssituation, hvis øen blev afskåret fra resten af kongeriget – og måtte klare sig selv.
I dag går historierne om det hemmelige Bornholm fra mund til mund blandt indbyggerne på øen. I denne bog introducerer forfatter og journalist Øjvind Kyrø den enestående og dramatiske historie om Bornholm under Den Kolde Krig for alle os andre.
Anmeldelser
Bornholmerne tvivlede på Nato
Under Den Kolde Krig var forsvarsviljen stor på Bornholm. Med god grund.
Det var sin sag for Bornholm at ligge tættest på Sovjet
Bornholm regnede under den kolde krig ikke med hjælp, hvis øen blev overfaldet af Sovjet, fortæller øjenvidner i ny bog.
Den stædige klippeø
Anmeldelse i Weekendavisen.
Bornholm – Øen, der blev glemt
Mens Danmark i maj 1945 jublede over Befrielsen, var Bornholm stadig besat. Rønne og Nexø blev sønderbombet af Sovjet, der besatte øen i næsten 11 måneder – og så kom Den Kolde Krig. En ny bog fortæller hele historien.
Bornholm – en brik i spillet
Dengang Nationalbanken deponerede mio. kr. i en kælder i Rønne.